maandag 12 november 2007

Ramon Beuk & Marleen Janssen - De echte Beuk. Koken volgens Ramon Beuk in 107 recepten (en ontelbaar veel know how-tips)

Ramon Beuk (wie?) is in Vlaanderen vooralsnog een nobele onbekende en vooralsnog wijst niets erop dat dat snel zal veranderen. In Nederland presenteerde Beuk in het verleden enkele kookrubrieken in televisieprogramma’s maar hij brak vooral door met zijn eigen programma Born2Cook op Net5 dat in Vlaanderen niet op de kabel zit. Sinds kort wordt Born2Cook de zaterdagmorgen echter uitgezonden op VijfTV, maar om echt aan te slaan in Vlaanderen lijkt hij mij net iets te Nederlands, te Surinaams, te vlotjes ook. Dit boek ook. Beuk is een succesvolle zakenman. Hij runt een culinair evenementenbureau (culipro) met een eigen kooktempel, is te pas en te onpas op radio en televisie te horen en te zien, loopt rond in gesponsorde kledij, heeft zijn eigen messenlijn bij Glesser, schrijft elke dag een column voor De Telegraaf en is inmiddels aan zijn vierde kookboek toe. Als geen ander weet hij entertainment, styling en het culinaire te combineren. Zijn website www.ramonbeuk.nl is daarvan een uitstekend voorbeeld.

Dit boek is uiterst verzorgd vormgegeven, met felle frisse kleuren, een sprankelende typografie, veel ruimte, mooie foto’s, en verrassende recepten. Toch doet het wat vreemd aan. Beuk goochelt met de Surinaamse en de Maghreb keuken of verzint variaties op Nederlandse klassiekers, en daar ligt het probleem voor de Vlaamse lezer. Met een variant op het broodje kroket, het sateetje pinda of het frietje met heeft de Vlaming niet zo veel. Dropveter of broodje bal zijn hier quasi onbekend, en met de Surinaamse keuken zijn we nog minder vertrouwd: in weinig steden kan je trouwens een Surinaamse toko (nog zoiets!) vinden waar je kousenband, pomtajer en zoutvlees kan kopen.

Toch biedt dit boek enkele interessante introducties op een eigentijdse versie van de Mediterraanse, Surinaamse, Oosterse en Maghreb keuken. Verlokkelijke zoetigheden zijn er ook in te vinden. Tussen de recepten door staan enkele kooktips over volledige pagina’s vormgegeven, en krijgen we triviale informatie over zijn dikbiltantes, zijn dochtertje en alle andere familieleden. Het geheel oogt zeer trendy maar tussen de vorm is de inhoud, die er wel degelijk is, moeilijk te vinden.

Over de gehanteerde taal valt ook heel wat te zeggen. Dit boek staat vol zinnen als ‘Van de gehaktballen en biefstukjes ben ik niet echt.’ en ‘Er was altijd wel een grote broer die de helft van de pom uit het blik op zijn bord schepte.’ Kras toch. Een Nederlands kookboek waar ik soms hele zinnen niet van snap. Een echte fan ben ik niet.

[Edward Vanhoutte]

Titel: De echte Beuk. Koken volgens Ramon Beuk in 107 recepten (en ontelbaar veel know how-tips)
Auteur: Ramon Beuk & Marleen Janssen
Fotografie: Remco Kraaijveld, Christian Fielden & Martijn Oomes
Uitgeverij: Van Dishoeck
Jaar: 2005
Collatie: 159 pp. - ill.
ISBN: 90-269-2954-4
Kwalitatieve beoordeling: **
Moeilijkheidsgraad: II

1 opmerking:

Dominique zei

Tsja een enigszins late reactie op een blog uit 2007. Maar wat een stuitende recensie!! Ik citeer'Een Nederlands kookboek waar ik soms hele zinnen niet van snap. Een echte fan ben ik niet.'
Als je dit niet snapt, dan snpa je ook niets, maar dan ook helemaal niets van de Nederlandse cultuur!
Misschien handig om wat nuance en verdieping in je recensies aan te brengen!
De Surinaamse keuken is een onderdeel van de Nederlandse cultuur en wordt dan ook omarmd.

Pff, wat een pretenties!!