Nu ben ik nooit wild geweest van dat snelle keuken gedoe of dat koken zonder werkelijk te koken, maar de aanpak van Donna Hay kan me wel behagen. En daar zit het uiterst verzorgde concept en de luxueuze uitvoering van dit boek wel voor iets tussen. Wat er nog ontbreekt is een harde kaft, een echte gebonden editie, maar voor de rest is dit boek af. De Australische voedselstyliste en schrijfster van ondertussen al acht kookboeken is een fenomeen. Haar eigen tweemaandelijkse Donna Hay Magazine heeft een oplage van zo maar eventjes 97.000 exemplaren en daarmee bereikt ze meer dan 350.000 lezers in de Engelstalige wereld. Van haar kookboeken zijn er al meer dan twee en een kwart miljoen van over de toonbank gegaan, haar kast staat vol van Cookbook en Food awards en haar recepten worden wekelijks gepresenteerd in zowat alle belangrijke zondagsedities van de Australische en Nieuw-Zeelandse kranten en in de New York Post. Op het moment dat de Jamie Olivers en de Nigella Lawsons van deze wereld op hun retour zijn, blijft Donna Hay schitteren, en daar heeft de huidige Australische manier van koken, die ze mee heeft helpen evolueren, veel mee te maken. De Aziatische, mediterrane, Franse en Britse invloeden zijn niet meer weg te denken uit de Aussie stijl. Rucolasalade met gekarameliseerde peer, kokossoep met garnalen en citroengras, op de huid gebakken vis met citroensalsa, je slaat het boek maar open en de fusion keuken lacht je tegemoet. In een rustig tempo, met veel aandacht voor de plaatsing van grote foto’s, witruimte en ritmisch gezette recepten, passeren meer dan 170 recepten in acht hoofdstukken de revue: soep, salade, pasta-noedels-rijst, kip, vlees, vis, groente en zoetigheid. De tips en trucs die verspreid voorkomen zijn voor de beginnende kok aangenaam om te lezen, en de aangeboden variaties op de recepten maken het boek nog flexibeler. Een woordenlijst en een gecombineerde index op ingrediënten en recepten completeren het boek.
De recepten zelf zijn goed geschreven in een rechttoe rechtaan stijl, vermelden alleen het hoogstnodige en laten toe om snel te koken… als men de ingrediënten vooraf heeft aangekocht natuurlijk. Dit is een uitstekend en perfect vormgegeven boek dat het haalbare in de keuken benadrukt en ongetwijfeld weer een wereldwijde bestseller zal worden.
[Edward Vanhoutte]
Titel: De snelste keuken met de lekkerste gerechten
Auteur: Donna Hay
Fotografie: Con Paulos
Uitgeverij: Sanoma Uitgevers
Jaar: 2005
Collatie: 192 pp. - ill.
ISBN: 90-8574-034-7
Kwalitatieve beoordeling: ****
Moeilijkheidsgraad: II
Geen opmerkingen:
Een reactie posten