zaterdag 10 november 2007

Joanna Farrow - Snel en eenvoudig koken: meer dan 200 smakelijke gerechten met slechts 4 ingrediënten

Het tijdperk van de opwarmmaaltijden en de microwave maakt plaats voor de recentere trend van easy-cooking. De gangmaker op dit gebied is het populaire BBC programma Ready, Steady, Cook waarin twee chefs geassisteerd door twee leden uit het publiek in 20 minuten verschillende gerechten klaarmaken met ingrediënten die de kandidaten voor een bepaald bedrag (vb. £5) zijn aangekocht en die de chefs vooraf niet kennen. Men durft nogal eens werken met voorverpakte producten uit de supermarkt, kant-en-klare sauzen of conserven. De algemene boodschap is duidelijk: met een handvol producten, enkele basistechnieken en een hoop creativiteit tover je een in een mum van tijd een smakelijke maaltijd op tafel die nog niet eens veel hoeft te kosten. De kookboekenmarkt speelt hier gretig op in met de publicatie van boeken van topchefs die hun meestal bewerkelijke recepten reduceren tot publieksrecepten die de meeste hobbykoks aankunnen, maar die as such nooit in restaurants worden klaargemaakt. In die culinaire en gastronomische wereld ziet men echter een verwante minimalistische benadering opduiken: toprestaurants bouwen momenteel hun gerechten op met drie of vier producten van topkwaliteit die herkenbaar op het bord komen (vb. Carpaccio van tonijn, met olijfolie, fleur de sel en rucolasnippers).

Het opzet van dit praktische kookboek is recepten waarin niet meer dan vier ingrediënten worden gebruikt, afgezien van zout, peper en water. Hiervoor heeft receptenschrijfster en culinair auteur Joanna Farrow een beroep kunnen doen op een legertje collega’s die lekkere en verrassende recepten aanleverden. Dat die recepten soms reducties zijn van recepten die (inclusief foto’s) al in andere kookboeken van oorspronkelijke uitgever Anness Publishing verschenen (vb. in Bridget Jones, Feestelijke gerechten), nemen we de samensteller in dit geval niet kwalijk. Het boek is overzichtelijk en verzorgd opgebouwd en elk recept wordt geïllustreerd met een algemene foto van het gerecht en minstens twee fotootjes die het bereidingsproces illustreren. Geen topfotografie, maar gewoon mooi en functioneel.

Na een summiere inleiding over minimalistisch koken en een paar basisrecepten voor bouillon en sauzen, komen achtereenvolgens aan bod: Sappen en drankjes, Hapjes en voorgerechten, Soepen, Vis-, schaal- en schelpdieren, Vlees en gevogelte, Vegetarische gerechten, Pasta en rijst, Groente- en bijgerechten, Salades, Ijs en ijsgekoelde desserts, Koude desserts, Warme desserts, Cakes, koekjes en snoeperijen, Brood en Ingelegde groenten en fruit, relishes en sauzen. Een gecombineerd register op ingrediënten en recept maakt het boek snel consulteerbaar.

Een drukfoutje hier en daar en een soms inconsistente en verwarrende vermelding van ingrediënten levert hier en daar een klein probleempje op voor de gebruiker – zo wordt er in verschillende recepten gebruik gemaakt van witte-wijnsaus, terwijl dit refereert aan het basisrecept voor Sauce Hollandaise in het boek. De recepten zijn de ene keer berekend voor 2 personen, dan weer voor 3, 4, 5, 6, 8 of 10, wat soms wat rekenwerk met zich meebrengt bij het voorbereiden van de inkopen. De minimale recepten beloven ook geen volledige maaltijd te zijn, zodat men soms het een met het ander moet combineren en een veelvoud aan vier-ingrediënten-recepten nodig heeft. Over het algemeen is dit echter een overzichtelijk en zorgvuldig samengesteld boek met functionele foto’s, dat goed werd vertaald en dat een praktische functie kan hebben in de dagelijkse keuken of bij de voorbereiding van een ontspannen etentje.

[Edward Vanhoutte]Titel: Snel en eenvoudig koken: meer dan 200 smakelijke gerechten met slechts 4 ingrediënten
Auteur: Joanna Farrow
Uitgeverij: Veltman Uitgevers
Jaar: 2003
Collatie: 256 pp. – ill.
ISBN: 90-5920-166-3
Kwalitatieve beoordeling: ***
Moeilijkheidsgraad: I

Geen opmerkingen: