maandag 12 november 2007

Erwin De Decker & Peter Jacobs - Table d’Hôtes. Aan tafel bij Belgen in Frankrijk

Van je hobby je beroep maken en verkassen naar Frankrijk om er een chambres d’hôtes te openen is de droom van velen, maar slechts weinigen durven effectief ook de stap te zetten.

Na de reisgids Thuis in Frankrijk. Logeren bij Belgen, waarvan in 2006 een geactualiseerde editie verschijnt, selecteerde het auteursduo Erwin De Decker en Peter Jacobs twintig opmerkelijke gastenverblijven die uitgebaat worden door Belgen en die specifieke aandacht hebben voor het culinaire. Aan de zogenaamde table d’hôtes geniet elke reiziger van wat de gastheer en gastvrouw heeft klaargemaakt met respect voor lokale producten en het tempo van de streek. Deze verfijnde vorm van ‘eten wat de pot schaft’ kan op heel wat bijval rekenen en het succes van deze formule is natuurlijk onlosmakelijk verbonden met de bijhorende ambiance: de onbekende tafelgasten, het veelal unieke kader, de rust van de omgeving, de aangename temperaturen, de gastvrijheid van de gastheer en of de gastvrouw, en het verrassende menu.

Het verhaal achter elk van de twintig gastenverblijven die zich om begrijpelijke redenen vooral in de zuidelijke helft van Frankrijk bevinden, wordt in een inleidende tekst uit de doeken gedaan. Die tekst geeft tevens ook een rake typering van de keuken. Vervolgens presenteert elke table d’hôtes een voorgerecht, een hoofdgerecht en een dessert inclusief receptuur en ingrediëntenlijst. De index achteraan het boek is niet alleen een handig instrument, maar leest ook als een hitlijst van de meest gebruikte producten. In aflopende volgorde, dus het meest gebruikte ingrediënt eerst: citroen, aardappelen, wortelen, geitenkaas, honing, olijven, courgettes, eend, munt, aardbeien en bladerdeeg. Opmerkelijk genoeg is de tomaat, toch een basisproduct, niet in de index opgenomen.

Van elke table of chambres d’hôtes worden telkens het volledige adres, telefoonnummer, email en website gegevens vermeld, en bij de inhoudopgave aan het begin van het boek toont een kaart van Frankrijk waar ze zich situeren. Op de manier doet dit boek ook uitstekend dienst als reisgids. Vooraf reserveren zal na de publicatie van dit boek waarschijnlijk niet overbodig zijn. En voor de thuisblijvers brengen de sfeervolle en paginagrote foto’s van Kris Vlegels de droom alvast een klein beetje dichterbij.

[Edward Vanhoutte]

Titel: Table d’Hôtes. Aan tafel bij Belgen in Frankrijk
Auteur: Erwin De Decker & Peter Jacobs
Fotografie: Kris Vlegels
Uitgeverij: Lannoo
Jaar: 2005
Collatie: 176 pp. - ill.
ISBN: 90-209-6321-0
Kwalitatieve beoordeling: ****
Moeilijkheidsgraad: II

Geen opmerkingen: