dinsdag 13 november 2007

Marjoleine de Vos - De thuiskok. Het plezier van eten en koken

Net zoals Peter Jacobs in de Standaard, schrijft Marjoleine de Vos al jaren culinaire columns onder de titel ‘De Thuiskok’, maar dan in het Nederlandse NRC Handelsblad. In de eerste zestig bladzijden van dit boek publiceert ze veertien stukjes proza zoals je ze ook wel in de krant vindt, maar de volgende tweehonderd twintig bladzijden zijn gevuld met recepten die in verschillende hoofdstukken zijn bijeengebracht zoals ‘bij de borrel’, ‘favoriete salades’, ‘favoriete soepen’, ‘visgerechten en -dineetjes’, ‘kip, wild, tam vlees’ en ‘groenten zonder vlees’. Wie zich direct wil wagen aan het bereiden van kerst- en feestdiners en soupers kan terecht in een apart hoofdstukje. Het receptengedeelte wordt afgesloten met vijftien desserts en een degelijk register.

De recepten zijn goed zonder meer. Voor wie al langer in de keuken staat zijn er niet zo veel ontdekkingen te doen. Het is gewoon een aardige verzameling degelijke recepten die voor zowat iedereen haalbaar moeten zijn. De vormgeving met beige als steunkleur is mooi en functioneel. De bladspiegel mocht wat meer met witruimte werken.

Elk stukje proza uit het eerste deel van het boek is drie of vier bladzijden lang. Net lang genoeg om even tussendoor of languit bij enkele glazen wijn te lezen. De Vos vindt inspiratie in haar nabije omgeving wat tot een zekere herkenbaarheid leidt voor de lezer. Ze schrijft goed geïnformeerd en in een vlotte stijl zeer genietbaar culinair proza. De lezer krijgt niet alleen een verhaallijntje voorgeschoteld, maar ook ideetjes die tot lekkere maaltijden kunnen leiden, weetjes over verschillende producten en telkens een voorstelling en korte bespreking van een of meerdere kookboeken. Van dit soort proza had ik gerust een heel boek willen lezen. De link tussen het proza en de recepten wordt niet uitgewerkt en daarmee mist het boek een eenheid. Dit is werkelijk anderhalf boek in één. Helaas is de prijs ook op anderhalf boek berekend.

[Edward Vanhoutte]


Titel: De thuiskok. Het plezier van eten en koken.
Auteur: Marjoleine de Vos
Uitgeverij: Contact
Jaar: 2005
Collatie: 287 pp.
ISBN: 90-254-1736-1
Kwalitatieve beoordeling: ***
Moeilijkheidsgraad: II

Geen opmerkingen: