zaterdag 10 november 2007

Bill Granger - enjoy! Nieuwe recepten van de man in de keuken

Uitgeverij Terra/Lannoo wil ons doen geloven dat dit derde kookboek van Bill Granger de vertaling is van Bills Food, maar daar slaan ze de bal mis. Bills Food werd vorig jaar op de Nederlandstalige markt door dezelfde combine uitgebracht onder de wat knullige titel Man in de keuken, waaraan de ondertitel van deze uitgave refereert. Dit boek is echter de vertaling van Bills Open Kitchen, de derde bestseller op rij van de Australische celebrity kok. De ondertitel moet ook met een korrel zout genomen worden. Een aantal van de 'nieuwe recepten' uit dit boek werden eerder al her en der in foodmagazines en food sites gepubliceerd, maar dat doet niets af aan de kwaliteit ervan. Het boek verschilt eigenlijk in niets met het opzet van zijn voorganger: ongecompliceerde no-nonsense recepten die snel een verse smakelijke hap op het bord toveren. Bijna alle recepten moeten net voor het opdienen klaargemaakt worden, en hoewel die soms wat bewerkelijk ogen door het aantal ingrediënten dat af en toe wordt gebruikt, lukt dit aardig. En er is voor elk wat wils. Salades, soepen, vlees-, vis-, of kipgerechten, zoetzuur, spicy, hartig of zoet, toast met ham en kaas en kreeft, het staat er allemaal in. De mooie fotografie van Petrina Tinslay, Grangers vaste fotografe, geeft het boek een eigentijdse lifestyle look die nergens saai of eentonig wordt. De fotografie en de receptuur zijn op dat punt perfect op elkaar afgestemd. Wie de eerste bladzijde recepten onder de titel ‘Bills eieren’ overslaat (ik kan me moeilijk inbeelden dat iemand een recept nodig heeft voor gebakken of gekookte eieren of roerei), ontdekt een verrassende keuken vol exotische toetsen en een vleugje fusion. Hierbij speelt Grangers voorkeur voor de Aziatische en mediterrane keukens, die ook tot uiting komt op de kaart van zijn drie restaurants in Sydney, een duidelijke rol. Rijst en aardappelen worden gecombineerd met citroen (citrusrisotto met knoflook-pepergarnalen en gebakken vis met citroen-aardappelsalade), kikkererwten – in het boek consequent vermeld als het minder gebruikelijke ‘kekererwten’ – en linzen spelen de hoofdrol in enkele opmerkelijke gerechten (kekererwtensalade met geroosterde kip, kekererwtenstoofpotje, salade van linzen en feta, pilav van linzen en rijst ) en limoen en koriander zijn frequent gebruikte smaakmakers. Absolute hoogtepunten in dit boek zijn de pittige courgettesoep, de kokosvis met komkommersalade, de turkse eieren en de ondersteboven taart met banaan en ahornsiroop.

De recepten zijn helder geschreven, worden voorafgegaan door een duidelijke ingrediëntenlijst, en worden gerangschikt naar de maaltijden van de dag: ontbijt, lunch, theetijd, diner en dessert. Omdat Australiërs er nogal specifieke eetgewoonten op nahouden, versgebakken bonen of maïskoekjes bij het ontbijt, is een goede index voor de West-Europese lezer onontbeerlijk. Helaas is dit register zeer wispelturig en niet naar ingrediënt maar naar receptnaam opgesteld.

Met enjoy! heeft Bill Granger ongetwijfeld een nieuwe bestseller te pakken. Het plezier van het koken straalt van elke bladzijde van dit uitstekende en gevarieerde kookboek dat de lezer een blik gunt in Bills eigen keuken.

[Edward Vanhoutte]Titel: enjoy! Nieuwe recepten van de man in de keuken
Auteur: Bill Granger
Fotografie: Petrina Tinslay
Uitgeverij: Terra/Lannoo
Jaar: 2004
Collatie: 192 pp. – ill.
ISBN: 90-5897-155-5
Kwalitatieve beoordeling: ***
Moeilijkheidsgraad: I

Geen opmerkingen: