zaterdag 10 november 2007

Ken Hom - De complete Chinese keuken. Lekkere Chinese gerechten uit de wok

Op elfjarige leeftijd hielp Ken Hom zijn oom in diens restaurant in Chicago. Toen hij tijdens zijn studies kunstgeschiedenis en fotografie een jaartje in Frankrijk studeerde, begon hij er kooklessen te organiseren om zo zijn verblijf te financieren. Dit viel zo in de smaak van zowel de lesgever als de studenten, dat Hom er na zijn terugkeer in Amerika mee doorging. Het kookbedrijfje dat hij bij hem thuis had opgezet en cursussen en demonstraties verzorgde, werd opgemerkt en Hom kreeg een contract voor het schrijven van zijn eerste kookboek over Chinese kooktechnieken. Mede door een lovend artikel over dit eerste kookboek in de New York Times boekte hij In 1984 zijn eerste grote publieke succes met de televisiereeks annex kookboek Ken Hom’s Chinese Cookery. Sindsdien publiceerde Ken Hom twaalf kookboeken die in verschillende talen werden vertaald, en maakte hij een viertal televisieseries die een groot publiek in verschillende landen wist te boeien. Nu is hij directeur en consultant chef van zijn eigen restaurantketen, hij heeft een eigen collectie wokken en bamboe kookgerief - tien procent van de Britse huishoudens hebben een Ken Hom wok - en hij opende onlangs The Yellow River Café in Londen.

Ken Hom is een miljoenenmerk geworden, en een succesvol merk moet zichzelf in stand houden. Het resultaat hiervan is dit fraai ingebonden kookboek dat in feite een heruitgave is van De vele smaken uit de Chinese keuken dat oorspronkelijk in 1993 op de markt kwam en zelf al een gereviseerde uitgave was van zijn eerste grote succes uit 1984. Ondertussen werden er van al die edities miljoenen exemplaren verkocht over de hele wereld, en is het een klassieker geworden voor wie de Oosterse keuken wil leren kennen.

In acht hoofdstukken presenteert Ken Hom dik 160 recepten: 18 soepgerechten, 28 vleesgerechten, 27 gerechten met kip, eend en wildgevogelte, 25 gerechten met vis, schaal- en schelpdieren, 29 groenteschotels, 16 recepten voor rijst, mie en noedels, een recept voor knoedels, een voor broodjes en een voor pannenkoekjes, en tenslotte 16 recepten voor snacks en zoetigheden. De recepten zijn overzichtelijk gepresenteerd, worden voorafgegaan door een korte inleiding, en geflankeerd door een duidelijke ingrediëntenlijst. Bij elk recept staat ook uit welke streek het gerecht komt, en wordt de kookmethode vermeld (roerbakken, verzegelen, stoven enz.). De meeste roerbakgerechten zijn letterlijk in enkele minuten klaar, en worden goed afgewisseld met recepten die meer voorbereidingstijd vragen, zoals dronken kip en pekingeend waarvoor je algauw twee dagen nodig hebt. Het boek heeft een overzichtelijk samengestelde index waarin je zowel op ingrediënt als op gerecht kan zoeken.

De eerste 55 pagina’s van dit kookboek worden gewijd aan een heldere uiteenzetting over ingrediënten, keukengerei (hoe brand je het best je wok in), kooktechnieken en een voorstel voor enkele menu’s. Voor de illustratie van verschillende kooktechnieken in dit voorwerk en verder in het boek heeft men geopteerd voor tekeningen i.p.v. foto’s, wat een weinig duidelijke en oubollige indruk biedt. Gelukkig wordt dit ruimschoots gecompenseerd door de verzorgde lay-out, de invoeging van gekleurde bladzijden met extra informatie over ingrediënten (bijvoorbeeld over krab) en de kleurenfotografie.

Deze heruitgave van een kookklassieker kan het marktaandeel van de firma Ken Hom alleen maar vergroten.

[Edward Vanhoutte]


Titel: De complete Chinese keuken. Lekkere Chinese gerechten uit de wok
Auteur: Ken Hom
Fotografie: David Munns & Graham Kirk
Uitgeverij: Fontaine Uitgevers
Jaar: 2002
Collatie: 276 pp. – ill.
ISBN: 90-5956-007-8
Kwalitatieve beoordeling: ***
Moeilijkheidsgraad: II

1 opmerking:

All About Goats book zei

Het is moeilijk te vinden geïnformeerde mensen over dit onderwerp, maar je klinkt als je weet wat je het over hebt! Bedankt voor het delen van deze met anderen.
My lapshop publisher