Tot nog toe behandelde de Cucina wereldkeuken-reeks van de Nederlandse uitgeverij Van Dishoeck de eerder exotische keuken met delen over Marokkaans, Thais, Surinaams en Portugees. Recent echter schreven Marc Declerck en Marie-Claire Quittelier een deel over de Belgische keuken. Niet verwonderlijk, voor Nederlanders is België op culinair gebied altijd een exotisch buitenland geweest, en voor Belgen heeft de herontdekking van hun traditionele keuken in dit boek iets van een ontdekkingstocht.
Het duo De Clerck-Quittelier kennen we van degelijke kookboeken zoals Makkelijk lekker! (libelle/Lannoo, 2003) waar ze voor dit kookboek enkele recepten uit hebben geleend. Het opzet van het boek is even simpel als degelijk. Marie-Claire Quittelier diepte vijfenvijftig recepten op uit haar familiearchieven en adapteerde ze voor het moderne winkelassortiment en de moderne keukentechnieken. Samen met culinair journalist en vertaler Marc Declerck werkte ze die recepten uit in een duidelijke no nonsense-stijl en haalbaar voor een brede doelgroep. Zo vinden we het aloude gebruik van zuur, zoet en bitter, en van mosterd, azijn en fruit terug in tatintaart met bloedworst en zure appelen, kip met guezebier, hazenrug met portsaus, rodekool met appel en spekblokjes en de dessertsoep met bruin bier en vanille-ijs. Maar ook klassiekers als filet américain, Oostends vispannetje, hutspot, vol au vent, en Gentse waterzooi komen aan bod. Daarbij blijkt dat elke familie zo zijn eigen variant heeft van de traditionele recepten. Elk recept heeft een ingrediëntenlijst en een beknopte beschrijving van de bereiding, en om het echt Belgisch te maken wordt er bijna altijd een biertip gegeven. Hier en daar wordt vooral voor de Nederlandse lezer een stukje over bijvoorbeeld Belgische friet, jenever, gueuze, hammen en pensen aan het boek toegevoegd. De zeven hoofdstukjes in dit boek (voorgerechten, visgerechten, vleesgerechten, gevogelte, wildgerechten, groentegerechten en desserts) krijgen in de vormgeving elk hun eigen steunkleur zodat de gebruiker het boek doelgericht kan open slaan bij de juiste afdeling. De bindwijze met spiralen zorgt ervoor dat het boek mooi blijft open liggen op het aanrecht, en de harde kaft en de spaarzame fotografie tilt het boek toch boven het niveau van een werkschrift uit.
[Edward Vanhoutte]
Titel: Belgisch
Auteur: Marc Declercq & Marie-Claire Quittelier
Fotografie: Remco Kraaijeveld
Uitgeverij: Van Dishoeck
Jaar: 2004
Collatie: 112 pp. – ill.
ISBN: 90-5897-565-2
Moeilijkheidsgraad: I
Geen opmerkingen:
Een reactie posten