maandag 12 november 2007

Elisabeth Luard - De keuken van Spanje en Portugal. Een regionaal feest.

Ongeveer een derde van de kookboekenmarkt wordt ingenomen door Italiaanse kookboeken, wat bewijst dat de belangstelling voor de mediterrane keuken enorm is. Minder gekende keukens zoals de Spaanse en vooral de Portugese plukken daar de vruchten van. Tapa’s worden overal aangeboden of in een nieuw kleedje gestoken, en de betere brasserie heeft al gauw allerlei lekkers op de ‘plancha’ op de menukaart staan. Maar Spanje en Portugal zijn meer dan paella, gambas a la plancha, tortilla of tapa’s. Veel meer, en dat is moeilijk in één boek samen te vatten. Toch slaagt dit fraaie kookboek erin om de uitgestrektheid van het schiereiland en de diversiteit van de streekkeukens, weliswaar in vogelvlucht, voor te stellen. Voorheen bundelde Elisabeth Luard haar kennis van de Mediterrane keuken in het algemeen in Saffron and Sunshine, en van de Spaanse keuken in het bijzonder in Flavours of Andalusia. Haar belangstelling voor de ongedwongen regionale keukens, de tradities op het vlak van de bereiding van voedsel en de kwaliteit van onafhankelijke en lokale producenten, werden alleen maar versterkt door haar jarenlange verblijf met haar vier kinderen in een afgelegen vallei in Andalusië waar ze kookte met de lokale bevolking en uit die kooksessies ijverig recepten destilleerde. Dit is haar eerste boek dat naar het Nederlands werd vertaald.

In honderdtachtig recepten presenteert Elisabeth Luard eenentwintig regio’s van het Iberisch schiereiland: twaalf Spaanse en negen Portugese. Beide landen en elke regio worden voorgesteld in een uiterst informatieve en leesbare tekst die ook in vertaling haar kracht niet verloren heeft. De geografische kaarten zorgen ervoor dat de lezers niet verloren lopen in de reis door dit kookboek. Extra informatie over de tradities en de gebruiken van de streek, of fijne anekdotes worden tussen de recepten toegevoegd en creëren zo een fijn en evenwichtig beeld van het niet-toeristische Spanje en Portugal. Vooral het minder omvangrijke Portugese deel is interessant omdat dit toch een minder gekende keuken is en nog altijd wordt vereenzelvigd met robuuste boerenkost. Elisabeth Luard slaagt erin om dit hardnekkige beeld te doorbreken en enkele verfijnde smaken uit de landelijke keuken te introduceren.

De fotografie van Jean Cazal en de fotografieredactie verdienen een speciale vermelding omdat de foto’s niet alleen een sfeervolle omkadering bieden voor de recepten, maar ook omdat de prachtige landschapsfoto’s en de reproducties van schilderijen van Goya, Velàsquez, El Greco, Miró en Picasso dit boek naar een hoger niveau tillen. Een uiterst geraffineerde mix van tekst en beeld, voor wie het reizen, cultuur en het koken in het bloed zit.

[Edward Vanhoutte]

Titel: De keuken van Spanje en Portugal. Een regionaal feest.
Auteur: Elisabeth Luard
Fotografie: Jean Cazal
Uitgeverij: Tirion
Jaar: 2005
Collatie: 224 pp. - ill.
ISBN: 90-4390-670-0
Kwalitatieve beoordeling: ****
Moeilijkheidsgraad: II

Geen opmerkingen: