zondag 11 november 2007

Maxine Clark - Trattoria

De Italiaanse trattoria is een klein familiaal restaurant dat meestal een beperkt aanbod aan seizoensgebonden gerechten op de kaart heeft die kraakvers en volgens de beste tradities worden bereid. Het is hier dat het culinaire hart van Italië klopt. Het is hier dat de grote Italiaanse chefs hun culinaire basis vandaan halen. Eerlijke producten, eenvoudige gerechten en een ongekende gastvrijheid vormen al generaties lang de succesformule. In dit kookboek probeert de Britse chef, docent en culinair journalist Maxine Clark haar liefde voor de trattoria over te brengen op de lezer. De fotografie van Martin Brigdale helpt haar een flink handje daarbij. Maar ook zonder de kleurrijke fotografie blijven de recepten overeind. De indeling van het boek volgt die van de typische kaart van een trattoria: antipasti, primi piatti, secondi piatti e contorni en dolci e digestive, of in het Nederlands: hapjes, voorgerechten, hoofd- en bijgerechten, en desserts en likeuren. Binnen elk hoofdstuk staan de verschillende gerechten gegroepeerd: soepen, pasta's, risotto's, polenta, groenten-, vis- en vleesgerechten staan bij elkaar en laten een instictieve consultatie van het boek toe. De gerechten krijgen een extra authentieke toets doordat telkens de Italiaanse naam van het gerecht wordt vermeld. Achteraan bevindt zich een bescheiden afeling met basisrecepten zoals pesto, bechamelsaus, tomatensaus en eierpasta. Een index zowel op ingrediënten als op gerecht vervolledigt dit boek.

Elk recept bestaat uit een inleiding, een helder geschreven stap-voor-stap receptuur, een ingrediënten- en materiaallijst, een indicatie van het aantal personen waarvoor het recept geschikt is, en een paginagrote foto op de overstaande pagina.

Italiaanse gerechten blinken uit of door hun uitgesproken eenvoud, of door hun langere bereidingstijd. Bij het samenstellen en bereiden van een Italiaanse maaltijd moet de chef dus een goed evenwicht weten te vinden tussen bijna à la minute bereidingen en een goede planning. Zo bestaat de antipasti 'parmaham met vijgen en balsamicodressing' voornamelijk uit het schikken van de ingrediënten op het bord, terwijl voor de limoncello op een wachttijd van meer dan twee maanden moet worden gerekend. Bij de samenstelling van het boek werd zorgvuldig rekening gehouden met fans van klassieke Italiaanse gerechten als soep, pasta, polenta, en ingrediënten als aardappels, vis. Absolute toppers zijn de omgekeerde tomatentaart met basilicum (voorbereidingstijd 3 uur), vitelli tonato (gemarineerd kalfsvlees, voorbereidingstijd twee dagen), gestoofde venkel met olijfolie, citroen en chili (voorbereidingstijd 2 uur), en gekarameliseerde vijgentaart (voorbereidingstijd 2 uur). Een negroni is de perfecte starter, een limoncello een perfecte afsluiter van deze maaltijd. Van dit boek krijgt iedereen het water in de mond.

[Edward Vanhoutte]


Titel: Trattoria
Auteur: Maxine Clark
Fotografie: Martin Brigdale
Uitgeverij: Van Dishoeck
Jaar: 2004
Collatie: 144 pp. – ill.
ISBN: 90-269-2935-8
Kwalitatieve beoordeling: ****
Moeilijkheidsgraad: II

Geen opmerkingen: