maandag 12 november 2007

Felix Alen & Erik Verdonck - De Kasteelkeuken. Felix Alen kookt feestelijk in de mooiste kastelen

Veertien kookboeken heeft Felix Alen al op zijn naam staan. Bekend van verschillende programma’s op nationale en regionale TV- en radiozenders en van zijn feest- en banketsalons Hof te Rhode in Diest promoot Alen een haalbare moderne feestkeuken met verse producten, die eerder gebaseerd is op een klassieke basis dan op hedendaagse modetrends. Als motto voor dit kasteelkookboek koos Alen dan ook het toepasselijke ‘Een scheutje oud, een vleugje nieuw’.

Voor het VTM kookprogramma ‘De Kasteelkeuken’ bezocht Felix Alen dertien kasteelheren die hij in een geanimeerde babbel uitvroeg over het leven op en rond een kasteel en over de culinaire tradities van het landgoed van weleer. Met uitgelezen streekproducten ging hij vervolgens aan de slag in de verschillende kasteelkeukens en stak er oude gerechten in een modern jasje. Die gerechten, een veertigtal in totaal, zijn nu terug te vinden in dit lifestyle-boek dat meer wil zijn dan enkel een kookboek. De recepten van Alen vormen een mooi evenwicht met de teksten van Erik Verdonck en de fotografie van Heikki Verdurme. Het boek is systematisch van opzet. Achtereenvolgens worden de dertien kastelen uit het televisieprogramma over meerdere pagina’s voorgesteld met een grote foto van het landgoed en meerdere kleinere detailfoto’s van zowel de buitenkant, als het interieur. De begeleidende teksten beschrijven de charme’s van de veelal adellijke parken en kastelen, geven toeristische informatie over bezoekmogelijkheden en vertellen, soms aan de hand van leuke anekdotes, meer over vervlogen culinaire gewoontes, volksgeloof en de herkomst van voeding en eetgewoontes. Daarna volgen, op één uitzondering na, drie feestelijke recepten, die, hoewel haalbaar voor de gemiddelde hobbykok, nooit vervlakken tot de snelle hap-slik-weg keuken. Daarvoor zijn de ingrediënten waarmee Alen werkt te edel en te geraffineerd: Naamse slakken, kruiden, wild en gevogelte zoals eend, fazant, konijn en kip, en verschillende vissoorten maken het voorwerp uit van uiterst geslaagde gerechten als gevogelteparfait met appeltjes, ganzenlever en kriekbiergelei, terrine van zeetong in kreeftengelei met een pakje handgepelde garnalen, soepje van bospaddenstoelen en wild, gevulde aardappelsoes met Naamse slakken en groene kruidensaus, paling in ‘t groen en Diestse kruidkoek. Achteraan het boek zijn een aantal basisrecepten opgenomen voor het bereiden van fonds, court-bouillons, degen en beslag, samengestelde boters en informatie over bindmiddelen.

Naast hier en daar een schoonheidsfoutje (voor het bereiden van zes broodjes met witloofsoep vermeldt de ingrediëntenlijst tien broodjes teveel), is dit een verzorgd kijk en doe-boek waarin Felix Alen zijn veelzijdigheid als chef nog maar eens kan aantonen. De goed gecamoufleerde reclame voor de producten van de sponsorende bedrijven die achteraan worden vermeld, werken net niet storend.

[Edward Vanhoutte]


Titel: De Kasteelkeuken. Felix Alen kookt feestelijk in de mooiste kastelen.
Auteur: Erik Verdonck
Recepten: Felix Alen
Fotografie: Heikki Verdurme
Uitgeverij: Lannoo
Jaar: 2005
Collatie: 160 pp. ill.
ISBN: 90-209-6100-4
Kwalitatieve beoordeling: ***
Moeilijkheidsgraad:
II

Geen opmerkingen: