maandag 12 november 2007

Camellia Panjabi - 50 Curries uit India

Dit boek brengt een ode aan de smaken, kleuren, geuren, en texturen van de Indiase regionale keukens. Wie van Indiase gerechten houdt en niet bang is om met exotische specerijen te experimenteren, moet zich zeker dit boek aanschaffen. In dit boek geen fusion gerechten die aangepast zijn aan de Westerse smaak, maar authentieke curries uit de verschillende streken en keukens van India. De invloed van religies en kastes is van belang voor de Indiase keuken. De gerechten uit het Zuiden van India zijn bijvoorbeeld heel scherp gekruid, tenzij binnen het Brahmanisme dat de sensualiteit wil temperen ten voordele van heldere en hogere gedachten. Dit kan alleen door mild gekruide, meestal vegetarische gerechten te verorberen. Verschillende gemeenschappen binnen India hebben verschillende voorkeuren, smaken en gewoontes waarbij de Ajurveda, de oude Hindoe-gezondheidsleer nog altijd zeer invloedrijk is. Dit boek biedt een dwarsdoorsnede van de gecompliceerde Indiase samenleving aan de hand van originele recepten en gerechten.

Een curry is de Indiase equivalent van onze stoofpotjes, de Marokaanse tajine, of de Hongaarse gulash, en betekent gewoon ‘jus’ (de vloeibare gebonden saus van vleessappen). Groenten, vlees, vis, schaaldieren of gevogelte wordt samen met vele ingrediënten, een bouillon, verdikkingsmiddel en een specerijenmengsel gestoofd en met wat bijgerechten geserveerd. Over het hoe en het waarom van curries, over culinair India en de filosofie achter de Indiase keuken wordt door Camellia Panjabi uitvoerig ingegaan in de inleiding die ook uitlegt welke specerijen er voor de smaak, de kleur of het aroma worden gebruikt.

Na een zestigtal bladzijden leesvoer worden er precies vijftig curries stap voor stap voorgesteld en geïllustreerd met een foto waarbij de diepe kleuren en de zichtbare textuur van het gerecht een extra verlokking vormen. De vegetariërs zullen zich aangesproken voelen tot de verschillende groenten- en fruitcurries en de talrijke bijgerechten in dit boek. Rijst, brood, papadams, chutneys, pittige sauzen en nagerechten komen aan het eind van het boek aan bod, samen met enkele menusuggesties. Om de bijhorende gerechten te vinden moet de index worden geraadpleegd. Het was iets gebruiksvriendelijker geweest om de corresponderende pagina’s direct bij de menusuggesties af te drukken, maar dit is dan ook de enige kritiek die te formuleren is op dit fantastische kookboek. Laat het feit dat dit boek ook in India werd gepubliceerd een garantie zijn voor authentiek Indiaas kook-, kijk-, geur-, en smaakgenot.

[Edward Vanhoutte]


Titel: 50 Curries uit India
Auteur: Camellia Panjabi
Fotografie: Peter Knab & Simon Smith
Uitgeverij: Fontaine Uitgevers
Jaar: 2005 & 2010
Collatie: 224 pp. - ill.
ISBN: 90-5956-113-9
Kwalitatieve beoordeling: ****
Moeilijkheidsgraad: II


Geen opmerkingen: