woensdag 14 november 2007

Onno Kleyn - Culinaire Vluggertjes

In minder dan twintig minuten traditionele recepten uit Europa uit je potten en pannen toveren is het concept van dit boekje met de opvallende titel Culinaire Vluggertjes en het suggestieve rode Spaanse pepertje op het kaft. Dit is meteen ook de enige foto in dit boek. Hier en daar staat verder nog een vreselijk tekeningetje dat beter werd weggelaten. Gelukkig zijn de recepten van betere kwaliteit.

Onno Kleyn is culinair journalist en schrijft in opdracht voor boeken, bladen, radio en televisie. Zijn liefde gaat vooral uit naar de Franse en de Italiaanse keuken waarover hij al veertien boeken publiceerde. Wellicht is hij nog het meest bekend van zijn jaarlijkse Culinaire Scheurkalender en zijn rubriek ‘Volkskeuken’ in de Nederlandse Volkskrant. Franse en Italiaanse recepten halen het overwicht op recepten uit ander landen. Dit boek grasduint in de culinaire tradities van achttien Europese landen en presenteert voorgerechten, lunchgerechten, hoofdgerechten, bijgerechten en nagerechten die eenvoudig klaar te maken zijn. Die eenvoud wordt, met de minder ervaren kok voor ogen, consequent aangehouden in het boek. Ingrediënten worden bijvoorbeeld in de volgorde waarin die in het recept voorkomen opgelijst, en er wordt al eens een ingrediënt uit blik gehaald. De recepten zijn in een eenvoudige taal met speciale aandacht voor de chronologie van de bereiding opgesteld, en worden vooraf gegaan door een weetje of anekdote over het gerecht. Vanwege de opgelegde tijdslimiet dat een onderdeel uitmaakt van het concept van het boek, zijn alle stoofpotjes en ovengerechten die een essentieel deel uitmaken van de traditionele en regionale keukens uit het boek geweerd, alsook gebak. Kleyn verantwoordt het opzet van zijn boek vooraf in een inleiding, en geeft de beginnende kok maar liefst drie indexen om zeker het geschikte recept te vinden: een index op land, een op naam van het gerecht, en een op soort recept. Binnen een index komt hetzelfde recept dan nog eens meermaals voor.

Al bij al een aardig boekje dat vooral voor de beginnende kok is bedoeld die snel een smakelijke hap op tafel wil zetten met een traditionele knipoog. Wie en groter uitdaging nodig heeft kan altijd proberen om het traditionele recept te reconstrueren uit de vereenvoudigingen van Onno Kleyn.

[Edward Vanhoutte]


Titel: Culinaire Vluggertjes
Auteur: Onno Kleyn
Uitgeverij: Spectrum
Jaar: 2006
Collatie: 160 pp. – ill.
ISBN: 90-274-2411-X
Kwalitatieve beoordeling: ***
Moeilijkheidsgraad: II

Geen opmerkingen: