maandag 12 november 2007

Het complete BBQ kookboek

Wie zelf een barbecue wil bouwen gaat meestal te rade bij een doe-het-zelf zaak of leest een gespecialiseerde publicatie, maar wie zich dit kookboek aanschaft, krijgt er bij een gedetailleerd constructieplan voor een gemetselde grill nog dik 250 pagina’s recepten bij op de koop toe. Zoals in alle barbecueboeken worden ook hier recepten gegeven voor salsa’s, dipsausen, marinades en kruidenboters, en informeert een summier hoofdstukje met basisweetjes de griller van dienst over soorten barbecues, basisuitrusting, en bereidingsmethodes. In drie hoofdstukken komen de eigenlijke barbecuegerechten aan bod, aangevuld met een uitvoerig gedeelte over groenten, salades en zelfgebakken brood die als bijgerecht geserveerd kunnen worden. In het deel over rund-, lams- en varkensvlees worden zowel eenvoudige gehaktballen gepresenteerd als de iets bewerkelijker spareribs met chili-limoensaus of de talrijke (mediterrane) gerechten met lamsvlees. Filets, spiesjes, kofta’s, burgers, boutjes en vleugels van kip en gevogelte krijgen de nodige aandacht in een ander hoofdstuk, terwijl een derde deel handelt over het grillen van vis, zeevruchten en zelfs kreeften. Bij de samenstelling van dit boek werd ervoor gezorgd dat er een zeker evenwicht werd bewaard tussen klassieke gerechten en de mediterrane of oosterse keuken. Een klein hoofdstuk nagerechten, waarvan er helaas geen enkele op de barbecue wordt bereid, sluit het boek, op een gedetailleerde index na, af.

Het boek is functioneel en overzichtelijk opgebouwd en presenteert de recepten rechttoe rechtaan zonder veel inleidend of beschrijvend proza. Bij elk gerecht staan de voorbereidingstijd, de marineertijd of koeltijd en de eigenlijke bereidingstijd netjes aangegeven alsook voor hoeveel personen de recepten zijn bedoeld. Een sterrensysteem geeft de moeilijkheidsgraad van de bereidingen weer.

Dit boek biedt een leuke inspiratiebron voor iedereen die van barbecuen houdt. De gerechten kunnen echter met een beetje improvisatie ook gemakkelijk binnen worden bereid met behulp van een grillpan, een oven of een grill. De matige prijs van dit boek is een pluspunt.

[Edward Vanhoutte]


Titel: Het complete BBQ kookboek
Auteur: Onbekend
Fotografie:
Onbekend
Uitgeverij:
De Lantaarn
Jaar: 2005
Collatie: 256 pp. - ill.
ISBN: 90-5426-296-6
Kwalitatieve beoordeling: ***
Moeilijkheidsgraad: II

Geen opmerkingen: