dinsdag 13 november 2007

Paul Richardson - Uit eten in Barcelona. De beste recepten uit de mooiste wereldsteden

Barcelona is niet alleen één van de culturele hoofdsteden van Europa, het is ook een culinaire wereldstad. Tweeduizend jaar lang heeft de keuken er zich kunnen ontwikkelen tussen de producten van de Middellandse aan de ene kant en de Pyreneeën aan de andere kant. Keuzes tussen vis of vlees werden er niet gemaakt, de Catalaanse keuken heeft wonderlijke recepten voor beiden. Reeds in de dertiende en veertiende eeuw was de Catalaanse keuken gerenommeerd aan de koninklijke hoven in Europa. Met de publicatie van een van de belangrijkste kookboeken ooit, het Llibre del coch van Ruperto de Nola met recepten uit de Italiaanse, Arabische, Provençaalse en Catalaanse culinaire tradities, was Barcelona’s naam als culinair bolwerk definitief gevestigd. De achttiende eeuw, en vooral het regime van Franco waren minder heuglijke perioden voor de Catalaanse keuken, maar met de herinvoering van de democratie in 1975, kende de belangstelling voor de regionale kookkunst een heropleving. De Olympische Spelen van 1992 heeft de traditionele keuken verfrist met internationale invloeden en trends. Gerenommeerde restaurants zoals Neichel, Jan Luc Gigueras en Drolma hebben in Barcelona hun uitvalsbasis, en niet zover daarvandaan, in Roses is El Bulli de absolute trendsetter van de moleculaire keuken.

De negenenveertig recepten vormen slechts een onderdeel van dit prachtboek, waarbij de fotografie de culinaire en culturele rijkdom van Barcelona absoluut weet te vatten en het ‘gewone’ leven treffend illustreert. Na een algemene inleiding over de culturele en culinaire geschiedenis van Barcelona, van de oudheid tot nu, volgen een aantal teksten over tapas, vleeswaren, olijfolie, zeebanket, wijn, kaas, patisserie en chocolade. De teksten zijn zeer verzorgd geschreven met respect voor de originele benamingen van ingrediënten en gerechten. Dit geldt ook voor het receptengedeelte, waar de originele naam van het gerecht altijd wordt aangegeven. Om het andere recept presenteert dit boek achtergrondinformatie over een bepaald gerecht, product of gewoonte. Alle gerechten vermelden, is binnen het bestek van deze bespreking onmogelijk. Slechts enkele vermelden doet alle andere onrecht aan.

Dit boek is niet alleen qua receptuur zeer aardig, de volledige verpakking is uitmuntend. En dat geldt voor de kwaliteit van de teksten en de fotografie maar evenzeer voor de uitvoering van het concept dat had kunnen verzanden in een toeristisch niemendalletje. De uitgever heeft met Barcelona zeker gekozen voor de beste recepten uit één van de mooiste wereldsteden. Topklasse!

[Edward Vanhoutte]


Titel:
Uit eten in Barcelona. De beste recepten uit de mooiste wereldsteden.
Auteur: Paul Richardson
Fotografie: Jason Lowe
Eindredactie: Chuck Williams
Uitgeverij:
Good Cook Publishing
Jaar: 2005
Collatie: 191 pp. - ill.
ISBN: 90-7319-133-5
Kwalitatieve beoordeling:
****
Moeilijkheidsgraad: II


Geen opmerkingen: