maandag 19 november 2007

Trish Deseine - Chocolade

Na Karamel brengt uitgeverij Terra nu ook Trish Deseines boek over chocolade in een Nederlandse vertaling op de markt. Met de oorspronkelijke titel Je veux du chocolat uit 2002 won Deseine een prestigieuze World Gourmand Cookbook Award. Trish Deseine is een autodidactische culinaire publiciste en kookboekenschrijfster die in Ierland opgroeide maar momenteel in Frankrijk kookt en werkt. Haar non-conformisme en haar brede culinaire blik staan garant voor no-nonsense boeken met heel wat zeer haalbare recepten die soms niet meer zijn dan een idee, bijvoorbeeld de tosti’s met een fijngesneden reep chocolade in dit boek.

In Chocolade geeft Deseine het advies aan de hobbykok om niet te trachten de professionals te evenaren met een middelmatig gerecht als resultaat, maar om vooral een eigen stijl te ontwikkelen als amateur en de beste producten te gebruiken. Het boek geeft hiervoor een honderdtal recepten die in zes rubrieken worden opgedeeld. Eenvoudige recepten voor sauzen, ganaches, mousses, koekjes en taarten met een variatie aan taartdegen en vullingen komen aan bod in ‘doe-het-zelfchocolade’. In ‘Krokante chocolade’ komen recepten aan bod waarbij chocolade een ander knapperig ingrediënt begeleidt, bijvoorbeeld in koekjes en gebakjes en chocoladehapjes met nootjes en gekonfijt fruit. Het deeltje ‘Klassieke chocolade’ introduceert dan weer variaties op klassiekers uit de professionele chocolaterie: tiramisu, Sachertorte, Banoffee, en Zwarte Woudtaart, bijvoorbeeld. In ‘Chocoladetherapie’ gaat Deseine volledig op in de rol van chocolade als troostend, kalmerend, of net opkikkerend product. Het recept voor chocoladeverf in dit deeltje is wellicht bedoeld voor volwassen gebruik, maar het kondigt naadloos de verdraaide zaligheden aan die Deseine neerschrijft in het onderdeel ‘Chocolade en kids’. Het laatste deel heet ‘Chique chocolade’ en bevat veruit de moeilijkste recepten waarin chocolade een medium is voor subtiele geuren en aroma’s. In dit deel wordt chocolade gecombineerd met specerijen en vruchten en worden er textuur- en temperatuurcontrasten nagestreefd. En toch had dit deel wat feller gekund door niet volledig de kaart van het zoete te trekken.

In dit uiterst verzorgde boek werd weerom veel aandacht besteed aan de fotografie en de styling. Net als in Karamel bewijst Marie-Pierre Morel dat ze alle facetten en karakters van een basisingrediënt moeiteloos en betoverend in beeld weet te brengen. Elk recept vermeldt, naast een ingrediëntenlijst, ook nog eens de geraamde voorbereidingstijd en het nodige materiaal. Dat de Nederlandse vertaling van dit boek in handen was van de ervaren Frederike Plaggemars, maakt het genot van het lezen en gebruiken nog eens zo groot.

[Edward Vanhoutte]


Titel:
Chocolade
Auteur: Trish Deseine
Fotografie: Marie-Pierre Morel
Uitgeverij: Terra
Jaar: 2006
Collatie: 160 pp. ill.
ISBN: 90-5897-554-1
Oorspronkelijke titel: Je veux du chocolat!
Kwalitatieve beoordeling: ****
Moeilijkheidsgraad: II


Geen opmerkingen: